Per què és tan important la Cimera Mundial del Clima pel futur del planeta?

//Per què és tan important la Cimera Mundial del Clima pel futur del planeta?

Per què és tan important la Cimera Mundial del Clima pel futur del planeta?

PeroLa propera setmana es celebra a Madrid la Cimera Mundial del Clima organitzada per Nacions Unides. Aquesta edició arriba en un moment molt delicat en el que és necessari prendre mesures urgents per lluitar contra l’emergència climàtica del planeta.

Els objectius d’aquesta reunió, a la que assistiran representants de 195 països, és prendre mesures concretes i aportar solucions immediates per intentar frenar les conseqüències del canvi climàtic. Entre altres qüestions hauran d’abordar la situació dels mars, que en certes zones del món viuen una situació crítica.

Principals conseqüències de l’emergència climàtica en l’aigua

  1. Restriccions en l’accés a l’aigua potable

El canvi climàtic que viu el planeta afectarà a l’accés a l’aigua potable. Actualment hi ha més de 1.000 milions de persones a Àfrica, Àsia Central i Orient Mitjà que no disposen d’aigua. No només això, sino que es calcula que l’any 2025 aquesta xifra s’haurà duplicat per l’augment de les sequeres. Per cada grau que augmenti la temperatura, es calcula que es reduirà la quantitat d’aigua en un 20%. A més, el cicle de l’aigua (pluja, evaporació i sequera) variarà de forma desigual.

  1. Augment del nivell del mar

En els últims anys la temperatura global no deixa de pujar, i això té greus conseqüències en el nivell del mar, que és un dels millors indicadors del canvi climàtic. Des de 1901 fins el 2010 el nivell del mar va pujar 19 centímetres degut a l’escalfament global. Però no només això, sino que el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic alerta que l’any 2100 l’aigua pujarà entre 26 i 82 centímetres.

  1. Desaparició d’illes i ciutats

L’increment del nivell del mar pot tenir conseqüències fatals en molts aspectes. Per una banda  reduirà la qualitat i la quantitat de fonts d’aigua potable per l’augment d’aigües salines del mar. Per una altra també pot significar la desaparició de certs territoris. Les illes Maldives i Galàpagos o ciutats com Nova York, Miami o les asiàtiques Bangkok, Jakarta, Tòquio o Shanghai poden quedar sepultades sota l’aigua si no es prenen mesures urgents per frenar el desgel dels pols i la crescuda del mar. De fet, Venècia ja ha patit greument els efectes del canvi climàtic dues vegades en poques setmanes.

  1. Desaparició de la fauna i flora marina

El mar Mediterrani és un dels més vulnerables i dels que més pateix aquesta emergència climàtica. De fet, segons la FAO és el mar més sobreexplotat del planeta. Es calcula que el 80% del seus recursos són extrets per sobre del nivell de recuperació. A més, en els últims anys ha experimentat un augment de temperatura d’1.5 graus, xifra que pot ser fatal per la flora i la fauna.

Quines mesures es volen aconseguir en aquesta cimera?

Un dels principals objectius és sentar les bases que introdueixin definitivament a mars i oceans en el discurs ambiental i aconseguir concretar diverses mesures com:

  • Protecció dels sistemes marins
  • Moratòria per a l’explotació de recursos miners i fòssils al mar
  • Reducció de la quantitats de contaminants abocats al mar

Sense anar més lluny, l’exposició The Zone of Hope organizada per AGBAR mostra les conseqüències del canvi climàtic a la ciutat de Barcelona, on diverses llanxes circulaen per la plaça Espanya, que ha quedat totalment inundada per l’aigua del mar.

2019-11-27T17:59:09+00:00