Amb l’arribada del bon temps i les temperatures agradables també comença la temporada de platja i s’intensifiquen les excursions a piscines naturals, rius i llacs, zones on l’ecosistema aquàtic és molt ric.Catalunya és una regió molt rica en turisme de costa i també de muntanya. Tenim zones molt atractives i diverses com la Costa Brava, el Parc Nacional d’Aigüestortes o el Delta de l’Ebre. Si aquests dies teniu prevista una sortida a algun d’aquests destins, us deixem una sèrie de consells per a ajudar a mantenir els nostres paisatges en les millors condicions.

ecosistema aquàtic

Siguem sostenibles amb el medi aquàtic

Consells per ser responsables amb l’ecosistema aquàtic

  1. La sorra no s’ho empassa tot. A les platges i boscos és important recollir tota la brossa que generes. Cal ser respectuosos amb la natura i no embrutar el nostre entorn.

 

  1. Utilitza productes biodegradables. Si utilitzes crema solar, bronzejadors o algun protector solar pel cabell, intenta utilitzar aquells que siguin biodegradables. Si fem ús de productes amigables amb el medi ambient evitem contaminar les nostres aigües i danyar la fauna que habita a rius i mars.

 

  1. Col·labora en campanyes de recollida de residus i protecció de la fauna. Si veus plàstics, ampolles, cigarretes o qualsevol altre residu, recull-ho. Si tots fem aquesta tasca, els nostres paisatges estaran molt més nets. A més, hi ha associacions que organitzen quedades per recollir brossa de les platges i a les que pots assistir per ajudar. La col·laboració ciutadana és fonamental per mantenir el nostre planeta net de residus.

 

  1. Fes turisme responsable. Si estàs pensant fer alguna activitat aquàtica, sigues conscient de que l’aigua és l’hàbitat de fauna. Intenta triar una empresa que promogui el turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient.

 

  1. Ull amb els souvenirs. Si marxes de viatge a un lloc exòtic, evita portar certs souvenirs. No caiguis en la temptació d’agafar corall, comprar joies de petxines o accessoris fets amb tortugues, cocodrils o taurons. Tots aquests productes danyen l’ecosistema i no són mediambientalment responsables.

 

  1. Fem una pesca responsable. Si ets amant de la pesca, practica-la amb seny. Tingues cura de l’ecosistema aquàtic utilitzant mètodes de pesca selectius i poc agressius, no pesquis espècies protegides ni peixos excessivament petits. Intenta generar el mínim impacte possible.